Skriva för webb II: Klarspråk

Klarspråk är en av många delar i att skriva för webb. På denna sida berättar vi varför vi måste använda klarspråk, och exempel på hur vi kan förbättra och förenkla våra texter.

Språklagen

Sverige har sedan 2009 en språklag som reglerar svenskans och andra språks ställning i Sverige. Språklagen är en ramlag som anger principer, mål och riktlinjer för språkanvändningen.

Enligt språklagen är det ett krav att myndigheter, kommuner, regioner och andra offentliga organ använder klarspråk.

I språklagen står det att:

Språket i offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt. (Språklagen § 11)

Vad menas med vårdat, enkelt och begripligt?

Klarspråk innebär att skriva och formulera sig så att läsaren förstår så mycket och enkelt som möjligt. Språkrådet brukar förklara språklagens ”vårdat, enkelt och begripligt” så här:

  • Vårdat: Följ den officiella språkvårdens rekommendationer, som i exempelvis Svenska Akademiens ordlista och Svenska skrivregler.

  • Enkelt: Undvik invecklad meningsstruktur, ålderdomliga uttryck, förkortningar, facktermer som mottagaren inte förstår och ofullständig information.

  • Begripligt: Tänk på läsaren när du bestämmer vilken information texten ska innehålla, i vilken ordning du tar upp saker och ting, hur du delar upp texten i stycken och hur du väljer rubriker.

Kortfattat, handlar klarspråk om att du som redaktör ska sätta läsarens behov i fokus – inte verksamheten.

Skriv så här:

Ska du välja skola? Här kan du läsa om de olika alternativen för dig som bor i Solköping. Gör ditt val senast den 1 februari.

Skriv inte så här:

Enligt § 3 i skollagen har vårdnadshavare rätt att välja skola. Kommunen riktar årligen i januari en förfrågan till vårdnadshavare som …

Exempel från Tänk på dina läsare, isof.se

Skriv verb, inte substantiv

Skriv aktiva meningar som engagerar läsarna. Ett sätt att göra det på är att fokusera på verbet i dina meningar.

Meningarna innehåller samma information, men när vi fokuserar på verbet och läsaren blir meningarna oftast enklare automatiskt. Så, fokusera på att skriva verbet tidigt i meningen, för att snabbt fånga läsarens uppmärksamhet och berätta vad du vill att läsaren ska göra.

Förenkla ordet

Att välja enkla ord är ett bra sätt att förenkla sina meningar och texter. När du använder enkla ord, är chansen större att du använder det ord som dina läsare föredrar och letar efter på din webbplats.

Vad tror du är vanligast att söka på:

  1. kostnadsfri internetuppkoppling”, eller

  2. gratis wifi”?

Exempel på ord som kan vara lite krångliga att förstå, och motsvarande ord som är vanligare och enklare.

 

Svenska skrivregler

Svenska skrivregler (2017) är en bok från Språkrådet som innehåller rekommendationer för hur man skriver och utformar texter. Det är ett uppslagsverk där du får svar på de flesta frågorna kring stavning, grammatik, ordval och meningsbyggande.

De svenska skrivreglerna är de skrivregler som vi redaktörer ska utgå från när vi skriver på webben. När vi alla följer samma skrivregler säkerställer vi kvaliteten på webbplatsens innehåll.