Så här skapar du tillgängligt innehåll

Vad innebär tillgänglighet på en webbplats?

Några exempel:

  • Det ska gå att zooma utan att innehåll hamnar utanför skärmen.
    Det ska gå att navigera och använda alla funktioner via tangentbord
    eller röststyrning.
    Det ska gå att lyssna till innehållet via ett uppläsande hjälpmedel.
    Texten ska vara lätt att läsa och förstå.

Funktioner för röststyrning, uppläsning och förstoring är redan inbyggt i systemet. Det du behöver tänka på är att undvika att lägga upp dokument som pdf:er samt att se till att texten är lätt att läsa och förstå.

Anpassa budskap efter målgrupp

Att skapa tillgängligt innehåll innebär att tänka dig in i dina besökares upplevelser. Försök att identifiera i vilka fall som en besökare kan ha svårt att ta till sig av ditt innehåll. En viktig del i detta är att ha bra koll på vilka dina målgrupper är. Vem är det som ska förstå innehållet? Vad har den personen för utmaningar? Kan det vara en person med rörelsehinder, eller en förälder som bär på sitt barn och bara har en hand ledig?

Utgå från WCAG 2.1

Att veta vad som är tillgängligt innehåll och inte, är att veta vilka riktlinjer som finns i WCAG 2.1. Det är det absolut bästa sättet för att få en helhetsbild av vad en webbplats behöver ha för funktioner och innehåll.

Här kan du söka efter webbriktlinjer som du som offentlig aktör ska följa enligt lagen om tillgänglighet till digital offentlig service (DOS-lagen), digg.se.

Detta är en bra början till att skapa tillgängligt innehåll. Det viktigaste att tänka på är att försöka anpassa språket och innehållet så bra det bara går, till så många det bara går.